Έλεγχος προόδου

Όπως είπα και λίγο πιο πριν κλείσαμε ένα χρόνο. Το ότι τις τελευταίες μέρες έχω φορέσει τα μικρά γυαλάκια μου, έχω ανέβει στην έδρα για κήρυγμα, κι έχω αρχίσει να το παίζω πραγματικός κι όχι κατ’όνομα δάσκαλος με έκαναν να κοιτάξω το blog με λίγο πιο «ερευνητική» ματιά. Το σχόλιο της αγαπητής Σοφίας εδωπά με έκανε να το παίξω και λίγο μαθηματικός (εκτός από φτωχός πλην τίμιος οικοδόμος). Έτσι λοιπόν, θα κοιταχτώ στον καθρέφτη και θα προσπαθήσω να δω (με το δικό μου μάτι — οι άλλοι προφανώς μπορούν να διαφωνήσουν) τι κάναμε αυτόν τον ένα χρόνο ως οι συγγραφείς αυτού του blog.

Θα δω το θέμα από καθαρά ποσοτική άποψη. Για τους στόχους του παρά έξι και πόσο τους πετύχαμε, πάλι κατά τη γνώμη μου, θα γράψω κάποιο άλλο post μέσα στις επόμενες ημέρες.

Από το πρώτο post στο παρά έξι (το οποίο ανέβηκε στις 2/2/07), μέχρι σήμερα (24/2/08) έχουν περάσει στο σύνολο 387 ημέρες. Πριν κάποιος εξυπνάκιας από το τελευταίο θρανίο πει «Ρε μεγάλε δεν ξέρεις να μετράς; Αυτό είναι πάνω από χρόνο να’ουμ.» να αντεπιχειρηματολογήσω ότι το «χρόνο» του παρά έξι τον μετράμε μέσω Arsebanging Fridays, το πρώτο εκ των οποίων ήταν στις 16/2/07 (γιατί, πώς να το κάνουμε, έχουμε μία έφεση στο θέμα).

Πριν ο ίδιος σπαστικός τύπος αναφωνήσει «Ρε φιλαράκι, και πάλι πάνω από χρόνο είναι, το 52ο θα έπρεπε τότε να είναι στις 8/2/08, μας δουλεύεις να’ουμ;» τότε να τον πληροφορήσω ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χάθηκαν δύο: ένα που δεν πήρε αύξοντα αριθμό την 1/6/07, κι ένα που απλά δε γράφτηκε στις 27/7/07, όπως μπορείτε να δείτε και από τα posts του μήνα. Παρακαλείται λοιπόν ο εν λόγω παπαρδέλας να κλείσει το στόμα του γιατί δάσκαλος είμαι, μάθημα κάνω, κι αν γουστάρω τον πετάω έξω αδιάβαστο. Να’ουμ.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή για έναν έλεγχο προόδου για όλους μας, σε επίπεδο του τι κάναμε από άποψη συγγραφής αυτού του blog σε καθαρά ποσοτικό επίπεδο. Σίγουρα υπάρχει και το ποιοτικό το οποίο δε μπορώ να το ποσοτικοποιήσω εύκολα γιατί έχει να κάνει με τις γνώμες των τρίτων (των αναγνωστών δηλαδή) κι εκεί το δικό μου στόμα πρέπει να μένει κλειστό.

Θα κάνουμε λίγα πολύ απλά μαθηματικά. Το blog ξεκίνησε με έξι άτομα στη συγγραφική του ομάδα (Αφάνας, Δάσκαλος, Λαμόγιο, Μαρανέλλο, Τσολιάς, Χουζούρης) και στην πορεία προσθέθηκαν άλλοι τρεις (Κιμπάρης, Μπυρατής, Σαλώμη). Η μετάβαση από την ομάδα των έξι σ’αυτή των εννέα έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 2007 (με την τελευταία ανακοίνωση στις 11 Σεπτεμβρίου αλλά οι αποφάσεις είχαν ληφθεί από τις 10). Οπότε έχουμε δύο περιόδους κατά τις οποίες κρινόμαστε: (α) 2/2/07-10/9/07, το σύνολο 220 ημέρες, και (β) 11/9/07-24/2/08, το σύνολο 167 ημέρες. Για την ιστορία, το παρά έξι πρίν από αυτό το post έχει 204 posts, 7 εκ των οποίων είναι κάτω από το συγγραφέα «paraeksi,» οπότε και δε θα τα βάλουμε στους υπολογισμούς.

Ας απλοποιήσουμε κι άλλο τα μαθηματικά. Ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι σε κάθε περίοδο δουλεύουμε σε «κύκλους» διαρκείας ίσης με το νούμερο των ατόμων της συγγραφικής ομάδας. Ας θέσουμε ως έναν πολύ βατό στόχο τα δύο posts ανά κύκλο για την περίοδο 2/2/07-10/9/07. Κι ας αποδεχτούμε την εξ ιδρύσεως συμφωνία μας: ότι θα έγραφαν όντως όλοι. Πράγμα που σημαίνει ότι με βάση τα έξι άτομα της συγγραφικής ομάδας ο καθένας από εμάς θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα post ανά τρείς κύκλους, ή ανά 18 ημέρες. Αποτέλεσμα λοιπόν είναι ότι ο αναμενόμενος αριθμός posts ανά μέλος της πρώτης περιόδου ήταν e_1=\frac{220}{18} = 12 posts.

Στη δεύτερη περίοδο ο κύκλος έγινε εννέα ημέρες, δηλαδή αυξήθηκε κατά 50%. Ανάλογα, θα περίμενε κανείς να αυξηθεί και ο αναμενόμενος αριθμός από posts, δηλαδή να έχουμε τρία posts ανά κύκλο, πράγμα που μας οδηγεί στο ότι πάλι ο καθένας μας θα έπρεπε να γράφει ένα post ανα τρεις κύκλους, ή ένα post ανά 27 ημέρες (σύμφωνα και με την 50% αύξηση σε όλα τα μεγέθη). Με άλλα λόγια, από τις 10/9/07 ως σήμερα, το κάθε μέλος από τα εννέα της συγγραφικής ομάδας θα έπρεπε να έχει e_2 = \frac{167}{27}= 6 posts.

Έστω w_1 = \frac{220}{387}=0.57 το βάρος της πρώτης περιόδου και w_2 = \frac{167}{387}= 0.43 το βάρος της δεύτερης περιόδου στην παραγωγικότητα του κάθε μέλους. Έστω p_1(x) ο αριθμός των posts κάποιου μέλους x κατά την πρώτη περίοδο, και p_2(x) ο αριθμός των posts του μέλους x κατά τη δεύτερη περίοδο. Η επίδοση του κάθε μέλους ορίζεται από το παρακάτω σταθμισμένο άθροισμα:

επίδοση(x) = w_1 \cdot \frac{p_1(x)}{e_1} + w_2 \cdot \frac{p_2(x)}{e_2}

για τα έξι μέλη της συγγραφικής ομάδας που είναι εδώ σε όλη τη «ζωή» του παρά έξι (Αφάνας, Δάσκαλος, Λαμόγιο, Μαρανέλλο, Τσολιάς, Χουζούρης), και:

επίδοση(x) = \frac{p_2(x)}{e_2}

για τα τρία μέλη της δεύτερης περιόδου (Κιμπάρης, Μπυρατής, Σαλώμη).

Μία επίδοση ίση με 1 σημαίνει ότι το εν λόγω μέλος έκανε ακριβώς ό,τι είχε να κάνει, επίδοση μεγαλύτερη του 1 σημαίνει ότι έκανε περισσότερα από όσα έπρεπε, ενώ μικρότερη του 1 πολύ λιγότερα από όσα έπρεπε. Αν θέλετε να το δούμε και εντελώς ποσοστιαία, μπορούμε να πόυμε ότι η ποσοστιαία απόδοση ενός μέλους x είναι (επίδοση(x)-1)\times100, το οποίο μπορεί να έχει θετικό πρόσημο (έλα κι εσύ στο κότερο) ή αρνητικό (στην πυρά!). Πώς τα πήγαμε λοιπόν;

Μέλος x Σύνολο posts p_1(x) p_2(x) επίδοση(x) απόδοση(x) %
Αφάνας 26 14 12 1.525 52.5%
Δάσκαλος 118 83 35 6.45 545%
Κιμπάρης 1 1 0.16 -84%
Λαμόγιο 2 2 0 0.095 -90.5%
Μαρανέλλο 5 5 0 0.2375 -76.25%
Μπυρατής 11 11 1.83 83%
Σαλώμη 8 8 1.3 30%
Τσολιάς 20 13 7 1.1 10%
Χουζούρης 6 6 0 0.285 -71.5%

Από τα αποτελέσματα είναι προφανές ότι οι τέσσερις από τους εννέα (Κιμπάρης, Λαμόγιο, Μαρανέλλο, Χουζούρης) απέτυχαν οικτρά. Τι θα κάνουμε για αυτό; Θα δούμε. Προσωπικά, το πιθανότερο είναι πέρα από διδάκτορας να γίνω και δικτάτορας και να κλειδώσω κάποιους κωδικούς.

Οι υπόλοιποι προσπαθούμε. Για την ώρα, και με τους σχετικά γενναιόδωρους στόχους που προανέφερα, φαίνεται να πηγαίνουμε καλά. Ας το συνεχίσουμε λοιπόν.

9 Responses to Έλεγχος προόδου

 1. Ο/Η itelli λέει:

  Να ζήσεις ΠαραΈξι
  κ χρόνια πολλά
  Μεγάλο να γίνεις με posts πάρα πολλά
  Παντού να σκορπίζεις stats, pictures k jokes
  Κ όλοι να λένε αυτό θα πει μπλογκ!

 2. Ο/Η daskalos λέει:

  Thanks, να’σαι καλά :) Πέρνα από τα γραφεία να σε κεράσουμε ένα φοντάν.

 3. Ο/Η Dr. Afanas λέει:

  Ομολογώ πως το Λαμόγιο με απογοήτευσε οικτρά. Περίμενα τουλάχιστον ένα -98%…

 4. Ο/Η BioLogos λέει:

  χαχαχα
  Φωτιά και τσεκούρι.
  Στην στατιστική ανάλυση το μυαλό μου τα χασε λιγάκι αλλα δε βαριέσαι.
  Ντροπή και αίσχος για τις αρνητικές αποδόσεις…

 5. Ο/Η Dr. Xouzouris λέει:

  Me auta kai me auta sikothiksa sta maura xaramata…eixa anisixie ston ipno mou..sigoura den eftegan to 4 hamburger..alloste ipia mia coca cola light…imoun sigouros oti kati paizotane piso apo tin plati mou/mas….diabasa prosektika ta mathimatika; tha simfonousa, i mallon tha se sinxorousa, an den iksera oti eisai ena ftasmenos pagosmios anagnorismenos sto antikeimenos sou..(oxi den einai glipsimo gia na peraso tin taksi, alloste se mia erotisi se ena dimofiles paixnidi kati eixes apantisei…ora gia mia mpira..to piasame to iponooumeno e?) epistimonas. thelo na toniso loipon oti enas tropos krisis enos akadimaikou/ereuniti einai meso tou perifimou h-index. Opos ksereis Daskale, pragmatika kalitera apo olous mas, to an dimosieueis aera den leei kati…px sto Jouranl of Applied Kotsanas… gia auto to logo i epistimoniki koinotita skeftike na eksisoropisei kapos tin katastasi bazontas sto kolpo kai ton arithmo ton citations…emeis fusika se references allon blog einai diksolo na mpoume (eksero esena pou exeis eidi ena citation..), opote tha eprepe na mpei kapou sto kolpo posos fores exoun diabastei to kathe post…

  kano paste to top-10 simfona me ta episima statistika tou blog;

  Ήμουν κι εγώ στο Potterow.. 1,655
  Σα βγεις στον πηγαιμό 1,487
  Exit Polls 996
  Μπουρκίνι vs μπικίνι 836
  Επεξηγήσεις και εξηγή 773
  Search engine terms: Best of 691
  Στην μπάντα και σας έφ 544
  Δάσκαλε που δίδασκες 476
  Όχι Γιουρο-βυζι-ον για 443
  Τα δικά μας, δικά μας 410

  p.x. to Lamogio, pou o Mr. kolobarate paraskeui affanas me dosi ironis eipe oti perimen na einai sto -98%, exie to 5…. me 773 citations …milame gia Nature, Science kai bale…ti allo na kanei o anthropos… Gia ton Maranelo mia apo ta idia..Esu Kimpari de sozesai…anakatepsa to simpan gia na mas soso alla to exeis parakanei…

  Thelontas na katalisko oti ektos apo esena daskale kai ton Mpirati kai ti Salomi, pou me exoun entiposiasei, oi alloi einai ena matso…moutso. etsi gia na mi kouniountai kati kolobarates paraskeues kai tsoliades kai kanoun ironika sxolia gia tous allous…

  ta sebi mou
  Xouzouris

 6. Ο/Η daskalos λέει:

  Χμ. Δε διαφωνώ ότι έχει μία λογική το επιχείρημά σου. Αλλά από την άλλη όμως, όπως ξέρεις, το h-index δεν ορίζεται στατικά, αλλά χρονικά κι επί συνόλου.

  Το αντίστοιχο του h-index για ένα blog, αν θεωρήσεις τις αναγνώσεις ως το αντίστοιχο των αναφορών, θα ήταν ότι κάποιος έχει index ίσο me h επί συνόλου Np posts αν τα h από αυτά τα posts είχαν διαβαστεί το λιγότερο h φορές, ενώ τα (Np-h) από αυτά είχαν διαβαστεί το πολύ h φορές. Με άλλα λόγια, θα έχει κάποιος index ίσο με h αν έχει κάνει h posts και κάθε ένα από αυτά έχει διαβαστεί h φορές. Το να πεις ότι ο index του Λαμογιού π.χ., είναι πολύ υψηλός (773) τότε θα είναι σα να λες ότι έχει κάνει κι 773 posts. Με άλλα λόγια, δε μπορείς να αναφέρεσαι σε απόλυτα νούμερα αγνοώντας το σύνολο και τις σχετικές ροπές.

  Επίσης τα απόλυτα νούμερα είναι αρκετά πλασματικά γιατί πρέπει να λάβεις υπ’όψη και τα links από τα οποία επήλθε η ανάγνωση του post κλπ κλπ. Παράδειγμα: από τη λίστα που έχεις, το τρίτο (Exit Polls) είναι απλά άκυρο γιατί όταν είχε εκλογές στην Ελλάδα και κάποιος γκούγκλιζε από το google.gr τον όρο «exit polls» ήμασταν το δεύτερο hit μετά τον Νικολακάκη. Να τα άστρα να κι η γλάστρα δηλαδή.

  Εν ολίγοις: δε διαφωνώ ότι τα νούμερα των hits στα posts πρέπει να μπουν στην εξίσωση, αλλά διαφωνώ ότι πρέπει να είναι απόλυτα και με τον τρόπο που προτείνεις. Μιας και δεν έχω λύση, χρησιμοποίησα ως μέγεθος την παραγωγικότητα κι όχι την αναγνωσιμότητα γιατί η δεύτερη εμπεριέχει ποσοτικοποίηση της ποιότητας η οποία είναι άλλη ιστορία.

  Και εμμένω στο ότι you guys suck monkey balls.

 7. Ο/Η Dr. Xouzouris λέει:

  geia sou re Daskale….pantos to epiases to noima ;-)….apla pao gia sindikalistis kai thelo na iperaspizomai ta simferonta tou sinaderfon mou…..

  episis auto pou protina den itan apla gia na anebasei to bathmo tou metaksetasteou Lamogiou, alla gia na riksei ligo kai ton bathmo ton allon…i.e. na klisei i psalida…mi ginoume emeis i AEK tou blog…

 8. Ο/Η aerosol λέει:

  Συντετριμμένος για την καθυστερημένη μου αντίδραση, σας εύχομαι
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ παίδες!

 9. Ο/Η daskalos λέει:

  Να’σαι καλά Aerosol!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: