Arsebanging Friday #εντομολογικώς-κοντά-σας

Τα σβουροειδή σκαθάρια είναι προσεκτικά αλλά συνάμα γρήγορα κι έχουν ένα ειδικό όργανο για να ανιχνεύουν τις κυματώσεις πίεσης του περιβάλλοντος έτσι ώστε να προσαρμόζουν την κίνησή τους. Η αφίδια σφήκα, από την άλλη, τοποθετεί τα αυγά της μέσα σε άλλα έντομα (συνήθως σε κάμπιες, που βρίσκει σε χωράφια ή στην άκρη πολυσύχναστων δρόμων) σε συστοιχίες λευκών κουκουλιών. Το ραβδωτό σκαθάρι των πεύκων έχει κέρατα! Οι κεραίες του είναι ίσες με το μισό μήκος του σώματός του και τρέφεται αποκλειστικά με νεκρά κόκκινα πεύκα.

Οι μύγες ληστές, έχουν ακίνητα κεφάλια, αλλά μόλις έρθουν κοντά στα θύματά τους, στον αέρα, εγχύουν ένα υγρό που τα παραλύει και μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου τα σκοτώνει. Ο χιονόψυλλος κινείται με έναν από τους πιο περίεργους τρόπους μετακίνησης που απαντώνται στη φύση: έχει μία ακανθωτή ουρά με γάντζους η οποία πιάνει στο έδαφος και τον εκτοξεύει. Επίσης, έχει κι ένα σωλήνα να ξεκινά από την κοιλιακή του χώρα με μόνο λόγο ύπαρξης την απορρόφηση υγρασίας από το περιβάλλον.

Το θηλυκό αλογάκι της Παναγίας κατασπαράζει το αρσενικό κατά τη συνουσία. Το αρσενικό, δε, συνεχίζει το ζευγάρωμα ακόμα κι όταν το θηλυκό του έχει κυριολεκτικά φάει το κεφάλι και κομμάτι του στέρνου του. Κάθε βράδυ, η κοινή σφήκα δαγκώνει το βλαστό κάποιου τυχαίου φυτού, κλειδώνει τα σαγόνια της πάνω στο φυτό, τεντώνεται σε ορθή γωνία σε σχέση με το βλαστό και με τα πόδια της να κρέμονται πέφτει για ύπνο.

Αν κάποιος ρίξει έστω και μία ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ σε ένα σκορπιό, αυτός θα τρελαθεί και θα κεντρίσει τον εαυτό του μέχρι θανάτου. Το βομβαρδίζον σκαθάρι, όταν ενοχληθεί, αμύνεται με μία σειρά εκρήξεων — 5 ή 6 στη σειρά. Οι θόρυβοι που κάνει μοιάζουν με τον ήχο βολής αεροβόλου και συνοδεύονται από ένα νέφος κόκκινου, αηδιαστικού υγρού.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα μυρμήγκια έχουν σκλάβους. Μια συγκεκριμένη ποικιλία, τα λεγόμενα αιματηρά μυρμήγκια, επιτίθενται στις φωλιές άλλων φυλών, σκοτώνουν τη βασίλισσα, και απαγάγουν τους εργάτες. Οι εργάτες μεταφέρονται πίσω στη φωλιά των απαγωγέων τους, οι οποίοι τα εξαναγκάζουν να κάνουν όλες τις μικρές, ασήμαντες, βαρετές δουλειές.

Και όπως είπαμε και το προηγούμενο εξάμηνο, τα μυρμήγκια-στρατιώτες, αν πέσουν πάνω σας, δε θα αφήσουν τίποτα πέρα από τα κόκκαλά σας.

Ίσως έχετε συναντήσει κάποια από αυτά τα έντομα στη ζωή σας, να επιδεικνύουν τόσο τα κυνηγετικά όσο και τα αμυντικά χαρακτηριστικά τους. Συνήθως μέσα σε τοιχώματα σάρκας, μεταμφιεσμένα ως αυτό που οι πιο πολλοί από εμάς θα αναγνώριζαν ως…

…άνθρωπο.

5 Responses to Arsebanging Friday #εντομολογικώς-κοντά-σας

 1. Ο/Η BioLogos λέει:

  λωλ…η εντομολογία έχει όντως μεγάλο ενδιαφέρον,η φυσιολογία και οι συνήθειες των εντόμων, αλλά τόσο καταληκτική πρόταση στο τέλος και σύνδεση με την πραγματικότητα ήταν απλά τρομερό I swear..Whoa-ho! Livin’ on a prayer!

 2. Ο/Η paperflowers λέει:

  Όταν ήμουν περίπου 7 πέρασα μια φάση που ήθελα να γίνω εντομολόγος αφού είχα πιάσει ένα μυρμήγκι και μια μύγα και τα περιεργαζόμουν επί ώρες μ’ένα μεγεθυντικό φακό…
  Αργότερα πέρασα και τη φάση του ψυχολόγου.

  Μετά την τελευταία σου ατάκα, ίσως τελικά η φάση που πέρασα να ήταν μία.

  Όλα καλά?

 3. Ο/Η daskalos λέει:

  Τσου.

  Τίποτα σοβαρό, μία περίοδος αυτοκριτικής μόνο.

  But thanks for asking.

 4. Ο/Η paperflowers λέει:

  Η αυτοκριτική είναι χρήσιμη κυρίως για να μαθαίνεις τον εαυτό σου.. κι αν καταφέρεις να τον κάνεις καλύτερο (?) γίνεται και αποδοτική…
  Αν δεν διορθώνεται, άστο να το φάνε τα μυρμήγκια..
  :-)

 5. Ο/Η Michalis λέει:

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=106308

  Νέο!! Που είστε ρε παιδιά, ρίξτε κάτι Παρασκευιάτικα μέρα που είναι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: