Σπίτι μου, σπιτάκι μου

Μιας και έχουν γίνει αρκετές ερωτήσεις για το θέμα, καλό είναι να παραθέσουμε ορισμένες επιπλέον πληροφορίες για όλους εσάς που μόλις προσγειωθήκατε, ή σε λίγο απογειώνεστε και όπου νά’ναι θα πάτε για σαφάρι με έπαθλο ένα διαμερισματάκι για σας και τα όνειρά σας.

Κατ’αρχάς, ψυχραιμία: το έχουμε όλοι περάσει αυτό, μην αγχώνεστε.

Δεν υπάρχει λόγος για να τραβάτε τα μαλλιά σας, ή να αποζητάτε τη μαμά σας (αν την αποζητήσετε όμως, μήπως μπορείτε να της πείτε να στείλει λίγα λουκάνικα και κανά τσιπουράκι; — ευχαριστώ!). Μπορεί να γίνει λίγο δύσκολο, αλλά συνήθως είναι πιο εύκολο από ό,τι φαντάζει.

Οπότε πάμε φίλη/φίλε για ένα καφεδάκι, και εκεί μεταξύ κουτσομπολιού, ίντριγκας, και απόφασης αν θα πάρουμε και muffin ή όχι, ας πούμε λίγα λόγια για σπίτια, μεσιτικά, περιοχές, και επιλογές γενικότερα. Σίγουρα θα ξεχάσω πράγματα, αλλά επίσης σίγουρα μπορούν να συμπληρώσουν ή να με διορθώσουν οι υπόλοιποι πέντε (ή και οι αναγνώστες).

Ναι, το σπίτι είναι νέο, μόλις του 1697!

Δεν ξέρω αν το ξέρεις, ή αν το είδες αλλού ή από τις διάφορες φωτογραφίες που έχουμε ανεβάσει κατά καιρούς, αλλά, πέρα από όμορφη, η πόλη είναι και παλιά. Ενδεικτικά, το σημείο αναφοράς είναι η Princes Street, μπροστά από το κάστρο. Σε σχέση με την Princes, το κέντρο αποτελείται από δύο μεγάλα τμήματα: το Old Town, χτισμένο γύρω στο 1600 (από την Princes και νότια), και από το New Town, χτισμένο γύρω στο 1800 (από την Princes και βόρεια). Περιφερειακά υπάρχουν διάφορες άλλες περιοχές που ξεκίνησαν ως προάστεια και ενώθηκαν σιγά-σιγά με την πόλη (π.χ., Leith). Όπως κατάλαβες από τις ημερομηνίες, η πλειοψηφία των σπιτιών είναι παλιά. Πολύ παλιά. ΟΚ, στέκουν ακόμα, αλλά κάποια προβληματάκια θα τα αντιμετωπίσεις.

Για παράδειγμα, τα υδραυλικά ίσως να μην είναι τα καλύτερα που μπορείς να σκεφτείς (1 φορά το χρόνο κατά μέσο όρο θα έχεις επίσκεψη από το Σάκη τον υδραυλικό). Ή θα στάζει το μπάνιο του από πάνω σε σημείο που να πλυμμηρίσει το δικό σου. Α, και σα γνήσια Βρετανικά, η πλειοψηφία των σπιτιών έχουν δύο βρύσες στους νιπτήρες: μία για ζεστό, και μία για κρύο νερό. Σπαστικό. Πολύ. Το πλύσιμο και το ξύρισμα είναι μία (καυτή ή κρύα, αλλά ποτέ χλιαρή) περιπέτεια.

Ή θα δεις ποντίκι με διάθεση για στενές επαφές. Ε, τι να κάνουμε, τα στενά σοκάκια της πόλης τα βοηθούν. Προσωπικά έχω ζήσει σε τρία σπίτια εδώ και μόνο μία φορά είχα μουσαφίρη, ο οποίος με κάποιο τρόπο κατάφερε να μπει από την καμινάδα (!) και σαν άλλος Αϊ-Βασίλης να αφήσει «δώρα» στο σπίτι. Συμβουλή: δες τις σανίδες στο πάτωμα (αν είναι ξύλινο). Αν χωράει στυλό από τα χωρίσματα, χωράει και ποντικάκι. Δε σημαίνει ότι θα σου έρθει ντε και καλά για τις επόμενες διακοπές του ή όταν τσακωθεί με την κυρία ποντικού ή όταν θέλει να βγάλει βόλτα την pet κατσαρίδα του, σημαίνει απλά ότι είσαι μία από τις επιλογές ψυχαγωγίας που έχει.

Τα νέα σπίτια (υπάρχουν κι απ’αυτά), από την άλλη, είναι σπιρτόκουτα από άποψη μεγέθους, αλλά σίγουρα τα πάντα δουλεύουν στην εντέλεια. Είναι καθαρά θέμα γούστου αν θα πήγαινες για νέο χωρίς προβλήματα, αλλά ακριβό και χωρίς χαρακτήρα, ή για κάποιο παλιό, με περισσότερες πιθανότητες εύρεσης και εμφάνισης μικροπροβλημάτων, αλλά και σχετικά φτηνότερο.

Μπορεί βέβαια να σου κάτσει κι ένα παλιό Βικτωριανό, με το ταβάνι στα έξι μέτρα από το πάτωμα, και απλά να μην πιστεύεις που μένεις, καθώς θα πίνεις το malt ουισκάκι σου μέσα στη νύχτα, δίπλα από την από ξύλο καρυδιάς βιβλιοθήκη σου, απέναντι από το τζάκι, καθώς έξω ρίχνει ένα ψιλόβροχο και σιγά-σιγά πέφτει η ομίχλη. (Ναι, είναι και ταξιδιάρα η πόλη…)

Τι άλλο; Α, ναι, τιμές! Το βασικό είναι πόσα υπνοδωμάτια έχει το σπίτι. Γενικώς, όσο περισσότερα υπνοδωμάτια έχει, τόσο μικρότερο το κόστος ανά δωμάτιο. Ένα σπίτι με ένα υπνοδωμάτιο (συν κουζίνα, μπάνιο, σαλόνι) ξεκινά από £450 το μήνα περίπου μέχρι £600. Για δύο υπνοδωμάτια πάμε από £500 μέχρι £700, για τρία από £800 μέχρι £900, για τέσσερα πάνω από £1000 κ.ο.κ.. Τυπικά, με συγκατοίκους πληρώνεις γύρω στις £300-£350 λίρες το μήνα κατά μέσο όρο. Τα σπίτια συνήθως είναι επιπλωμένα ή ημιεπιπλωμένα, διαθέτουν πλυντήριο ρούχων, σκούπες, καθαριστικά κ.λ.π., ενώ μπορεί να έχουν και τηλεόραση ή στερεοφωνικό. Θα χρειαστεί να κάνεις συνδέσεις για θέρμανση, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, Internet, και να πληρώσεις άδεια για να έχεις τηλεόραση. Νερό πληρώνεται μέσω του council tax, (αν και αν το σπίτι κατοικείται μόνο από φοιτητές, τότε το council tax το πληρώνει ο ιδιοκτήτης).

Συγκάτοικοι στην τρέλα ή μοναξιά μου όλα;

Πιστεύω από τις πιο βασικές απόφασεις. Πολλές φορές είναι θέμα ανάγκης να είσαι με συγκατοίκους για να πληρώνεις χαμηλότερο ενοίκιο αλλά και να μιλάς και με κάποιον άλλον πέρα από τους τοίχους. Το θέμα βέβαια είναι ότι μπορεί να μην έχεις αρκετό χρόνο να γνωριστείς με τους συγκατοίκους σου πριν μείνετε μαζί και να υπάρξουν τριβές (αρκετά σπάνιο, αλλά όχι απίθανο). Μπορείς πάντα να μετακομίσεις — ειδικά αν δεν υπάρχει πρόβλημα από άποψη συμβολαίου. Καθαρά προσωπική απόφαση στην οποία πρέπει να σταθμίσεις πολλά πράγματα και να την πάρεις.

Μεγάλε, ξεποδαριάστικα

Πάμε λοιπόν να πούμε για περιοχές. Προφανώς όσο πιο κεντρικά τόσο το καλύτερο. Όπως είπαμε και πιο πάνω, η πόλη χωρίζεται νοητά στο Old Town και στο New Town με την Princes Street να είναι το σύνορο. Ξεκινάμε λοιπόν τη βόλτα από την παλιά πόλη:

  • Royal Mile: Το ιστορικό κέντρο της πόλης, το μίλι, ενώνει το κάστρο με το παλάτι της βασίλισσας (ουστ!). Πιο κέντρο δε γίνεται. Από τα πιο παλιά σπίτια της πόλης, και οι πιθανότητες να είναι καλοδιατηρημένα είναι 50-50. Σχετικά φτηνά σπίτια, αλλά πολλή φασαρία. Είσαι όμως πάντα μέσα στον κόσμο.
  • Marchmont: κυρίως φοιτητική περιοχή, τα σπίτια αρκετά αλλά και μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι κακοδιατηρημένα. Κοντά στο Old Town περνώντας μέσα απο το πάρκο των Meadows.
  • Pleasance: Κι αυτή φοιτητική περιοχή, με ίσες πιθανότητες παλιών και νέων σπιτιών. Σχετικά φτηνά ενοίκια και εύκολη πρόσβαση και στο μίλι αλλά και στην Princes.
  • Newington: Απομακρυνόμαστε από το κέντρο σιγά-σιγά και πάμε προς Νότο. Ιδανικό μέρος αν θες να είσαι κοντά στα Kings Buildings, αλλά σχετικά μακρυά από το κέντρο. Τα σπίτια όμως είναι πιο καλοδιατηρημένα και αρκετά μεγαλύτερα.
  • Morningside: Κι εδώ έχουμε φύγει λίγο από το κέντρο (θες περίπου 20′ για να φτάσεις στην Princes) και έχουμε πάει Νοτιοδυτικά. Σχετικά ακριβή περιοχή αλλά με αρκετούς φοιτητές, αρκετά μαγαζιά, και αρκετή ησυχία.
  • Grassmarket: Στους πρόποδες του κάστρου, από τις πιο ζωντανές περιοχές της πόλης με ό,τι συνεπάγεται αυτό — δηλαδή φασαρία. Σχετικά ασφαλής κατά τις άλλες ώρες με καλά ενοίκια αλλά όχι τόσο καλά σπίτια.
  • Bruntsfield: Κοντά στη George Square, στη δυτική άκρη των Meadows. Αρκετά καλή περιοχή με παλιά σπίτια και καλές τιμές.
  • Tollcross: Κάτω από το Bruntsfield, η ένωση με την Princes στο δυτικό κομμάτι της. Φτηνή περιοχή, αλλά σχετικά περίεργη και σχεδόν πάνω στο Pubic Triangle που θεωρείται και το κακόφημο μέρος του κέντρου. Δε γνωρίζω κάποιον να είχε πρόβλημα πάντως.
  • Sciennes: Ανατολικά της Marchmont, βόρεια των Meadows, με την πλειοψηφία των κατοίκων να είναι φοιτητές. Καλή περιοχή αλλά σχετικά άχρωμη κατά τη γνώμη μου. Θέλει λίγο περπάτημα για να φτάσεις να δεις κόσμο.

Πάμε τώρα να περάσουμε την Princes για να βγούμε στη νέα πόλη:

  • Stockbridge: Η λογική συνέχεια του New Town προς Βορρά. Πολύ όμορφο μέρος, πολύ ωραία σπίτια, αλλά και πολύ πιο upscale και ακριβό σε σχέση με τις άλλες περιοχές. Σχετικά μακρυά από το κέντρο, αλλά όχι τόσο μακρυά που να σε αποθαρρύνει.
  • Broughton: Αρκετή κίνηση, πολλά μαγαζιά, αλλά ως επί το πλείστον μεγάλα σπίτια με 5-6 δωμάτια. Σχετικά φτηνή περιοχή όμως και μέσα στο κέντρο.
  • Canonmills: Stockbridge meets Broughton. Στο σύνορο των δύο περιοχών, σχετικά μακρυά και πάλι, αλλά με αρκετές επιλογές και σε σπίτια, αλλά και σε επίπεδο τιμών.
  • West End: Το πιο παλιό κομμάτι του New Town προφανώς το πιο δυτικό. Πανέμορφα σπίτια, συνήθως ακριβά, και συνήθως μεγάλα. Περισσότερο «επαγγελματική» παρά φοιτητική περιοχή, αλλά με πολύ ωραίες εικόνες.
  • Leith Walk: Ξεκινά από το ανατολικό άκρο της Princes και φτάνει μέχρι το λιμάνι. Γεμάτη μαγαζιά, γεμάτη κίνηση, γεμάτη και σπίτια σε σχετικά καλή κατάσταση και σε καλές τιμές.
  • Abbeyhill: Το ανατολικό κομμάτι της πόλης, γύρω στα 20′ περπάτημα από την Princes αλλά κι αυτό με αρκετούς φοιτητές. Κέντρο-απόκεντρο, με καλά ενοίκια και σχετικά καλά σπίτια.
  • Hillside: Η περιοχή στα ανατολικά της Leith Walk, την ενώνει με την Easter Road και το Abbeyhill. Πολύ καλή περιοχή, ήσυχη, με τον κόσμο να είναι αρκετά νεανικός (π.χ., νέα ζευγάρια, τελειόφοιτοι διδακτορικοί, απόφοιτοι που μόλις έπιασαν την πρώτη τους δουλειά, κ.λ.π.).
  • Easter Road: Λίγο πριν ξεκινήσει το Abbeyhill, ο μεγάλος δρόμος παράλληλος με την Leith Walk που πάει μέχρι το λιμάνι. Σχετικά φτηνά σπίτια, από τις παλιές περιοχές του Εδιμβούργου. Έχει χαρακτήρα. Eπίσης, έχει και το γήπεδο της Hibernian, της μίας από τις δύο ομάδες της πόλης πράγμα που σημαίνει και ολίγη περισσότερη κίνηση τα Σαββατοκύριακα.

Ένα μέρος που δε μπορεί να συμπεριληφθεί στις υπόλοιπες περιοχές είναι το Leith. Το λιμάνι της πόλης, γύρω στα 30′ περπάτημα από την Princes. Μίγμα πολύ παλιών και πολύ νέων σπίτιων. Παλιά ήταν από τις κακόφημες περιοχές (λιμάνι γαρ), αλλά από τότε που άρχισαν να χτίζουν ανέβηκε πολύ. Αν αντιπαρέλθεις το ότι τα νέα κτήρια δεν ταιριάζουν με το χαρακτήρα της πόλης και της περιοχής (είναι από τα πιο παλιά κομμάτια της πόλης) είναι από τις περιοχές με το μεγαλύτερο χαρακτήρα κατά τη γνώμη μου. Φτηνά και καλά σπίτια — χάνεις μόνο σε απόσταση από το κέντρο.

Μεσίτη κερατά που πήγαν τα λεφτά;

Πού μπορείς να βρεις λοιπόν τα σπίτια; Πρώτα απ’όλα, μέσω γνωστών και φίλων που θα σε φέρουν σε επαφή με κάποιον που φεύγει ή ψάχνει συγκάτοικο. Από εκεί και πέρα, μπορείς να πας σε κάποιο από τα άπειρα μεσιτικά της πόλης. Αυτό που σου παρέχουν είναι ότι τους λες τι περίπου ψάχνεις, σου κλείνουν ένα ραντεβού και σε πάνε με τη μία σε 3-4 σπίτια. Από την άλλη, αν κλείσεις σπίτι μέσω μεσιτικού, θα είναι και το μοναδικό σημείο επαφής που θα πρέπει να θυμάσαι. Ετοιμάζουν τα συμβόλαια με τον ιδιοκτήτη και για ό,τι χρειάζεται το σπίτι τους παίρνεις τηλέφωνο και το φτιάχνουν. Καλή λύση, βγάζει πολλές σκοτούρες από το κεφάλι σου.

Μερικά ενδεικτικά ονόματα χωρίς καμία ειδική σειρά (πάνω-κάτω όλα το ίδιο εύρος τιμών και ειδών σπιτιών έχουν — το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός που έχουν διαθέσιμα): Alba, Braemore, Factotum, 2Let, Grant, Hadden Rankin, Broughton Property Management, Zone Letting, Letting Service, D. J. Alexander, Anna Harper, και αλλά τόσα που σίγουρα μου διαφεύγουν και κατά πάσσα πιθανότητα έχω επισκεφθεί κιόλας.

-::-::-::-

Μέχρι τότε, be cool και πάρτε καμιά φωτογραφία. Μπορεί να μην έχετε και τόσο πολύ χρόνο να γυρίσετε την πόλη σε λίγες μέρες. (Χα!)

22 Responses to Σπίτι μου, σπιτάκι μου

  1. Ο/Η Θανάσης λέει:

    Ο Θεός σε έστειλε! Κράτησα σημειώσεις

  2. Ο/Η daskalos λέει:

    Σσσς… μην το πεις πουθενά, τελευταία φορά που το έμαθαν με σταύρωσαν!

    Σοβαρά τώρα, καλή τύχη με το ψάξιμο.

  3. Ο/Η ioanna λέει:

    paidia erxomai to septemvri gia erasmus gia ena xrono sto edimvourgo kai leo na meino stis esties. kserete genika pou vriskontai kai ean einai konta sto kentro????

  4. Ο/Η alexia λέει:

    Ωραίο άρθρο και με βοηθά πολύ!! Το μόνο που θέλω να ρωτήσω είναι αν τα τέλη αυγούστου-αρχές σεπτέμβρη που σκέφτομαι να πάω θα είναι αργά για να βρώ σπίτι… Τι λέτε??

  5. Ο/Η daskalos λέει:

    Μια χαρά είναι, ούτε η πρώτη θα είσαι που έρχεται εκείνη την περίοδο, ούτε η τελευταία. Ίσα-ίσα που τότε θα φεύγει κι αρκετός κόσμος οπότε θα υπάρχουν και δωμάτια, ενώ και όσοι έρχονται αλλά και όσοι μένουν θα ψάχνουν συγκατοίκους όποτε θα είναι και πιο εύκολο να βρεις (αν σε ενδιαφέρει να συγκατοικήσεις τουλάχιστον).

    ‘Ο,τι άλλο είναι, ρωτάς ελεύθερα. Κάπου εδώ γύρω θα είμαστε.

  6. Ο/Η paoktsaki λέει:

    Κατατοπιστικοτατο το αρθρο!τωρα που ψαχνω για σπιτι το εχω σαν ευαγγελιο!!
    πειραζει που εχω μια ασχετη ερωτηση?ειμαι φανατικη ποδοσφαιροφιλος,υπαρχει καπου στο Edinburgh καφε που να δειχνει αγωνες απο ελλαδα?θα μου πεις’ελεος για μεταπτυχιακο πας!!’..ε δεν κοβεται η αρρωστεια.πραγματικα οποιαδηποτε πληροφορια θα βοηθουσε, γιατι εχω ψιλοαπελπιστει..

  7. Ο/Η daskalos λέει:

    Καμία ερώτηση δεν είναι άσχετη, οι απαντήσεις μπορεί να είναι άσχετες κατά καιρούς: πρέπει πρώτα να μαρινάρεις τη σαγιονάρα σε εκχύλισμα σόγιας και βύνης γιατί διαφορετικά καίει τις τρίχες των φρυδιών. (Είδες; Δίκιο είχα.)

    ΟΚ, σοβαρά τώρα. Για να βλέπεις αγώνες, έχεις δύο επιλογές νομίζω: (α) να φέρεις Nova αποκωδικοποιητή από Ελλάδα (πιάνει μια χαρά), ή (β) μέσω Internet (υπάρχουν αρκετά sites που κάνουν αναμετάδοση).

  8. Ο/Η μαρια λέει:

    πολυυυ καλο τ αρ8ρο και κατατοπιστικοτατο!ενδιαφερομαι για σπουδες στ εδιμβουργο γ τ 2012..με αυτα π συμβαινουν στν ελλαδα κ τισ πανελληνιες φετος…!το μονο που με τρομαζει ειναι τ ολο 8εμα τησ προσαρμογησ.αλλα ειναι κατι που συνη8ιζεται ευκολα,ετσι δεν ειναι?

  9. Ο/Η kostis λέει:

    anevenoume oktombri gia anagnoristikes boles k soulatsarisma k apo septembri 2012 prota o satanas anevenoume monima…euxaristw poly dynato ar8ro… xrisimo!

  10. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ontws katatopistikotato to arthro.. egw ayto pou thelw na rwthsw einai to ekshs..katarxhn to perissoterο pou mporw na dwsw gia mhniatiko einai 350 eyrw.dhladh 307 lires….na mpw h na mh mpw kan sto kopo na erthw na psaksw gia spiti ekei.??? :-///

  11. Ο/Η vaso λέει:

    kalhspera paidia

    Tha metakomisw to septembrh skotia gia douleia kai spoudes.
    Tha hthela ean kserete na mou peite kapoia pragmata.
    Einai eykolo na brw pet friendly spiti h einai kai oi skotzezoi strimmenoi me ayto to thema?
    Apo douleies yparxoun h mpa??
    Epishs kserw oti exoun periergh profora kai ksexnas kai ta agglika pou ksereis..

    Oti exete eyxaristhsh bohthiste me

    Vaso:D

    • Ο/Η Θωμάς λέει:

      Καλησπέρα ,είσαι στο μυαλό μου χαχα!!!αν έμαθες κάτι παρακαλώ πες μου !το πρόβλημα μου ειναι η μεταφορα ,αν γνωρίζεις κάτι θα μου ειναι χρήσιμο

      • Ο/Η ΝΙΚΟΣ λέει:

        καλησπερα φιλοι μου,εγω ψαχνω για ατομα που ενδιαφερονται και εχουν ορεξη για δουλεια στο εδιμβουργο για προωθηση ελληνικων προιοντων.αν καποιος ενδιαφερεται στειλτε zairi_44@ymail.com μηνυμα και το συζηταμε

  12. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    paidia kalispera! tha kanw xartia g erasmus edimvourgo kai thelw na rwthsw kapoia pragmata oswn afora ti katoikia! ti me sumferei na kitaksw stis esties tou uni ?alla m eipan oti einai akriva! ama psaksw gia gkarsoniera epiplwmeni tha vrw kamia oikonomiki??!:-)

  13. Ο/Η orange λέει:

    όλα καλά αδερφέ, με το τσιγάρο που απαγορεύτεαι παντού , τι κάνουμε?

  14. Ο/Η ΝΙΚΟΣ λέει:

    καλησπερα πατριωτακια.εγω βεβαια σε σχεση με σας ειμαι αρκετα μεγαλυτερος ηλικιακα αλλα ψαχνω να κανω μια δουλεια εδιμβουργο.αν καποιος απο εσας θελει να βοηθησει θα χαρω να τα πουμε το email μου ειναι zairi_44@yahoo.com.,αν ολα πανε καλα ενα σας λεω θα γινουμε πολυ καλοι φιλοι.
    ευχαριστω παρα πολυ και μονο που διαβασατε το μηνυμα μου

  15. Ο/Η nick λέει:

    kala paidia to arthro apla fovero kai full apo leptomeries..Loipon erotisi : Eimai 29 kai skeftome na anevo Edimbourgo gia doulia (an prota o theos vro kati kalo) apo tin ebeiria sas me posa lefta boreis na ziseis minimum sto Edimvourgo (exo ebeiria mono apo zoi se Londino distixws)..Rotao gia na xero me ti minimum etisio mistho boro na ta vgalo pera (m’ena ftoino noiki, diatrofi,diaskedasi,kai efories,klp.klp) ….XILIA efxaristo ek ton proteron!

    • Ο/Η nikos λέει:

      εχω τη χρυση ευκαιρια για καλα λεφτα με μια δουλεια η οποια πιστευω οτι θα πιασει 1000 %.οποιος ενδιαφερεται σοβαρα ειμαι στη διαθεση του να μιλησουμε .μονο σοβαρες προτασεις ομως.μικρο ρισκο(οικονομικο)οχι μεγαλα ρισκα προς θεου!!!!!!!!!

  16. Ο/Η Γιώργος λέει:

    γεια σας παιδια ειμαι ενας εν δυναμει φοιτητης…ο οποιος δεν θελει να σπουδασει κατι το οποιο στην ελλαδα δεν εχει μελλον….εχω κανει μια ερευνα και θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπορει κανεις με βοηθησει και να μου πει που αν τα διδακτρα τοσο στο πανεπιστημιο του εδιμβουργου οσο και στο heriot watt ειναι δωρεαν.!!! θα ηθελα να ασχοληθω με μηχανολογια και συγκεκριμενα ηλεκτρολογια. Α υτο που με ενδιαφερει ειναι τα διδακτρα και ποτε πρεπει να κανω αιτηση για αυτα τα πανεπιστημια !!! Σας ευχαριστω πολυ….περιμενω απαντηση

  17. Ο/Η nursing home compare λέει:

    Hi there Dear, are youu in fat visiting this web page
    on a regular basis, if so then you will definitey get good know-how.

  18. Ο/Η Γιωργος λέει:

    Γεια σας παιδιά,
    Από Σεπτέμβρη θα βρίσκομαι στην πόλη για σπουδές στο Heriot Watt. Γνωρίζω ότι το πανεπιστήμιο είναι σχετικά εκτός πόλης. Ποιες περιοχές είναι οι καλύτερες για ενοικίαση σπιτιού ώστε να μην βρίσκομαι πολύ μακρυά απο το πανεπιστήμιο αλλά ούτε και αποκομμένος απ το κέντρο??

Σχολιάστε